Expo Nord Oltenia

FacebookGoogle BookmarksLinkedin

IMPREJURIMI OLTEXPO

Centrul de Congrese si Expozitii OLTEXPO este amplasat in apropiere de repere turistice cunoscute la nivel national si  international.

Statiunea Calimanesti-Caciulata - indicata in tratamentul unor afectiuni ale aparatului digestiv, renale si ale cailor urinare, hepatobiliare, reumatism degenerativ , inflamatoriu si subarticular, metabolice si de nutritie (inclusiv obezitatea), neurologice si ginecologice, ORL dermatologice, endocrine, profesionale.
Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910. Statiunea dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa, izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot.

Statiunea Baile Olanesti – ocupa primul loc pe tara ca numar al izvoarelor, al debitului total zilnic al acestora, dar si varietatii elementelor din compozitia si concentratia apelor minerale.  Apele din statiune sunt impartite pe mai multe categorii : clorurate, bromurate, sulfuroase,magneziene, slab iodurate, oligominerale, calcice, hipertone, izotone, hipotone si se folosesc in cure interne pentru tratarea multor afectiuni.

Statiunea Baile Govora -  statiune de importanta nationala, deschisa in toate anotimpurile, renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne), cunoscute si utilizate inca din 1866.

Parcul National Cozia - dupa unele legende, misterisul Kogaion, muntele sfant al dacilor, acest spatiu este cel mai recent parc national amenajat din Romania, fiind un adevarat muzeu natural. Din suprafata totala a parcului de 17.100 de hectare, aproximativ 7.000 sunt destinate cercetarii stiintifice, aici gasindu-se una dintre cele mai pitoresti si valoroase colectii de plante din judetul Valcea si poate chiar din tara. Se gasesc laolalta plante alpine, subalpine, plante termofile si plante rare (garofita de munte, iedera alba, laleaua pestrita, mixandrele de stanca, floarea de colt). Si fauna este bine reprezentata, cele mai importante specii fiind capra neagra si rasul dar si speciile de origine mediteraneana scorpionul si vipera cu corn.

Castrul Arutela - cu vestigii romane construite pe o veche asezare dacica, situat pe malul stang al Oltului în Poiana Bivolari (odinioara o mare bivolarie domneasca). În prezent se mentin urme ale castrului si termelor romane construite de arcasii sirieni din armata romana, precum si o portiune a vechiului drum roman, pavat cu piatra cioplita.

Masa lui Traian -  un promontoriu stancos ce prelungeste Muchia lui Teofil pana în albia Oltului; în prezent apare doar ca o mica insula iesita din apele lacului de acumulare Turnu. Legenda spune ca aici ar fi luat masa împaratul Traian în timpul campaniei de cucerire a Daciei. Traditia populara locala mai pastreaza si numele de “Masa lui Mihai”, care si el s-ar fi oprit aici în drumul sau spre Transilvania. Dimitrie Bolintineanu a fost inspirat de acesta stanca cand a scris în 1846 poezia – „Cea din urma noapte a lui Mihai cel Mare”, alaturi de poezia „Umbra lui Mircea la Cozia”.

Ansamblul Manastirea Cozia – inclus in patrmoniul UNESCO, cel mai vechi si mai important monument de arhitectura si arta medievala din Tara Romaneasca dateaza din anii 1387-1388, fiind ctitoria domnitorului Mircea cel Batran, care este îngropat aici .

Manastirea Turnu – ctitorita în anul 1676, este un monument istoric si de arhitectura religioasa. În apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite .

Schitul Ostrov - ctitorit de Neagoe Basarab si construit între anii 1518-1522, pastreaza picturi murale interioare din 1752-1715. Este situat pe o insula din mijlocul Oltului, unde este amenajat si un parc cu circa 50 de specii de arbori si arbusti.

Manastirea Cornetu – cu hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, este situata la 20 km de statiunea Calimanesti-Caciulata, a fost ctitorita în anul 1666 de vornicul Marej Basescu.

Manastirea Frasinei - singura Manastire din tara a carei avere nu a fost secularizata. Are regim athonit, prin care numai barbatii au acces în Manastire. Aici se afla bratul sfintei moaste ale mucenicului Trifon si o mica parte din moastele Sfantului Mucenic Calinic.